Čisté zuby půl zdraví

Proč a jak pečovat o chrup vašich psů?

Objevte s námi hlavní důvody, proč pečovat o zuby svého psa ještě předtím, než se objeví první problémy. Projdeme si teorii i praxi čištění a na závěr se podíváme na nejnovější trendy!

Je mnohem jednodušší začít pečovat o chrup psa ještě před prvními problémy. Nevýhodu mají ale psi oproti lidem v tom, že jejich práh bolesti je jiný než náš. Proto se často stává, že psům, kteří mají zuby už v katastrofálním stavu, třeba až po začínající zánět dásní, to nezpůsobuje velkou bolest, a proto zůstávají hraví a s chutí do jídla. Je tedy na páníčkovi, aby se postaral o prevenci. Ideálně dřív, než začne chlupáčovi silně smrdět z tlamy.

AKTIVNÍ A PASIVNÍ ZUBNÍ PÉČE

Aktivní prevencí je manuální čištění psích zubů kartáčkem, ať už na prst, nebo speciálně upraveným právě pro psí zuby, a nejlépe se speciální pastou nebo gelem. Na trhu máme zubních past i gelů opravdu hodně, stačí si tedy jen vybrat, který konkrétní výrobek je pro vašeho psa tím pravým.

Aktivní péče vyžaduje často čištění kartáčkem a například speciální pastou. Bývá potřeba zvykání a učení již od štěněte. Při pasivní péči se pak majitel spoléhá na dentální pamlsky, vhodný výběr stravy a používání dentálních hraček. Skvěle fungují nejrůznější výstupky a hrboly. Ty mechanicky stírají zubní plak.

JAK ČASTO A JAK DLOUHO?

Ideální je, když pes kouše tyčinku alespoň 10 a více minut. Právě proto je dobré uzpůsobit velikost dentální tyčinky velikosti psa. Například dentální pamlsky Whimzees se nabízejí ve variantách pro různě velká plemena, pro štěňata nebo dospělé psy i v různých hravých tvarech. S výběrem vhodným právě pro vašeho pejska vám rád poradí personál v každé prodejně PetCenter.

ODPOVĚĎ JE 42!

Stejně jako lidé mají i psi mléčný chrup. Ten psí má 28 zubů a po plném přezubení má mít každý pes celkem 42 zubů.

ČEMU SE ČIŠTĚNÍM VYHNEME?

Pravidelné čištění je prevencí před záněty dásní, záněty závěsného aparátu zubů, záněty měkkých tkání v dutině ústní a samozřejmě také masivního výskytu zubního kamene a ztráty chrupu.

 KDY ZAČÍT?

Ideálně už ve štěněcím věku. Například zvykáním štěněte na manipulaci při čištění a kontrole. Otevírat tlamu dokořán, kontrolovat skus a manipulaci se zubním kartáčkem.

Věděli jste, že…

na Psím dnu bude i judista Lukáš Krpálek? Pokud vyhraje váš psí šampion ve skoku do výšky, cenu získáte přímo z jeho rukou!