Smyslová zahrada na Psím dni

Smyslové neboli senzorické zahrady jsou v českém rybníčku novinkou a bude nám velkou ctí, že si jí mohou přijít pejskové na Psí den vyzkoušet. Už jistě znáte oblíbené hlavolamy, čichací dečky ale co je pro psa nejvíc přirozené? Čmuchat zajímavé pachy, zdolávat terény, hrabat nebo hledat něco dobrého na zub. Smyslová zahrada je místo, kde po pejskovi nic nechcete, ale naopak ho necháte, aby si všechny tyto oblíbené psí radosti v klidu vychutnal.

Na Psím dni, už tak bude mnoho vjemů a pachů, jsme si vědomi, že pejsek pro tuto aktivitu potřebuje více klidu. Proto na místě bude možnost si zahradu, jak vyzkoušet, ale hlavním cílem je vás s touto novinkou seznámit.

S tímto parádním nápadem pro obohacení psích životů přišla Aneta, která jako jedna z prvních v ČR otevřela takovou zahradu a na místě si s vámi o tom moc ráda popovídá a bude i možnost se k ní objednat na tu už opravdovou zahradu se vším všudy.

V čem senzorické zahrady mohou pomoci?

Zahrada stimuluje všechny smysly psa, při čemž čich je ten nejdůležitější. Čich jsou vlastně oči psa a pro nás lidi to je nepochopitelný svět, který nikdy nezažijeme. Často psy nenecháváme čuchat – pospícháme, nechceme, aby se zastavovali u kdejakého „hnusu“, nechce se nám čekat až si všechno přečtou a taháme je pryč. V zahradě má pes čas na to vše si pořádně očuchat, přečíst, nechat značku, poznávat nové pachy. Tím pes může relaxovat, zpomalit, uklidnit se.

Samozřejmě, že když je váš pes šílený z koček, pach z kočky ho moc neuklidní, ale v takovém případě si před návštěvou řekneme, co v zahradě být může a nemůže. Vše se pak přizpůsobuje konkrétnímu psovina míru. V zahradě je jeden jediný cíl, být tady a teď se svým psem, beze slov, bez očekávání, bez nároků. Dává vám to skvělou možnost vidět vašeho psa jinak, zastavit se a prostě ho jen pozorovat.

Více a smyslové zahradě se dočtete v článku ZDE