Co s vaším domácím mazlíčkem, když jedete na dovolenou?

Chceme cestovat, ale bez mazlíčka se neobejdeme. Není divu, že se petsitting, neboli hlídání mazlíčků u klientů doma, stává jak u nás tak v zahraničí stále více populární. Proč a jak vznikl brněnský startup LazyFriday? A jaké je poslání služeb Catio.cz a Dogio.cz?

Vše začalo u Lukeho, ajťáka z Brna, který věnoval spoustu času práci, rád cestoval, ale přitom se mu jednoho dne dostal do života kocour Henry. Nalezenec, který by nejspíše bez jeho pomoci na ulici moc dlouho nepřežil. Lukáš se tehdy ocitl v komunitě majitelů koček čistou náhodou. Netrvalo dlouho, když k Henrymu přibyla kočka Róza. Adoptoval ji z útulku, aby měl Henry kamarádku a zároveň chtěl dát další kočce domov. Často však řešil otázku, kdo mu mazlíčky pohlídá, a jako každý milovník zvířat se potýkal hlavně s výčitkami, že jsou kočky doma samotné. Netrvalo dlouho a vzniklo Catio.cz pro hlídání koček doma, tedy tam, kde se kočka cítí nejlépe, a startup LazyFriday.

Páníčci mohou bez výčitek odjet na dovolenou a vědí, že je o mazlíčka profesionálně postaráno. Navíc není kočka nebo pes stresován tím, že se musí na několik dnů nebo týdnů stěhovat do neznámého prostředí. To je ostatně mottem a hlavním cílem Catio.cz i  Dogio.cz

Neméně důležitá je i osvěta a edukace jak majitelů mazlíčků, tak široké veřejnosti. LazyFriday proto obě své služby doplnilo o online magazín, přičemž “ten psí” se bude teprve rozbíhat.

Prostřednictvím magazínu se redaktoři dělí o své zkušenosti, přinášejí rady, jak se o mazlíčky starat, jak poznat nemoc, a přidávají tipy pro chov. Nechybí ani aktuální, a mnohdy kontroverzní témata, jako je kastrace, přeplněné útulky, množírny a další, dnes ve společnosti rezonující, problematiky.

Petsitting a hlídání a venčení od přátel se výrazně liší

Základním rozdílem je to, že mazlíček není stresován převozem do cizího prostředí, ve kterém nikdy nebyl. Navíc se může také stát, že v jiné domácnosti už nějaké zvíře je a ne každý mazlíček je k ostatním zvířatům přátelský. Petsitting probíhá přímo u majitele doma, takže pes nebo kočka zůstane ve svém prostředí, hraje si se svými hračkami a dostává své oblíbené jídlo.

Jelikož je každé zvíře individuální a má jiné potřeby, musí být k dispozici několik možností hlídání. Pokud je některý natolik speciální, neobejde se bez hlídání sestaveného přímo jemu na míru. Základem je profesionálně vyškolený zaměstnanec, neboli kočičí a psí chůva, jak se v naší profesi těmto lidem říká, případně také Hrdinové, jak je nazývají v LazyFriday, protože i úspěch hlídání mazlíčků je založen na odborném přístupu a samozřejmě lásce. Překážkou tedy nejsou ani nemocní nebo zranění mazlíčci.

Přehled o hlídání třeba z pláže

Firma poskytující péči o mazlíčky má svoji vlastní platformu Róza, kde se zaznamenává deníček mazlíčka z každého hlídání. Během hlídání jsou k dispozici fotografie a zprávy, a po ukončení každé návštěvy se do deníčku nahraje video, záznam z celého průběhu hlídání.

“Naše cesta nekončí, naopak teprve začíná. Již dva roky se věnujeme poslání zlepšovat životy koček a přišel čas postarat se i o psy. Zlepšovat jejich životy hlídáním i venčením s láskou a profesionalitou. A tak se rozrosteme již brzy o Dogio.cz,” řekl majitel firmy Lukáš Verčík. Léto je za rohem, proto už teď chtějí zajistit to, že se nebudou psi v horku trápit sami doma, když jsou majitelé na služební cestě, zdrží se v práci, vyrazí na dovolenou nebo jen na víkend na chalupě.

Zdroj: DOGIO.CZ